Deze zomer heeft de Belastingdienst laten weten de goedkeuring voor modelovereenkomsten die gebaseerd zijn op ‘vrije vervanging’ naar aanleiding van de Deliveroo-uitspraak van de Hoge Raad per 1 januari 2024 in te trekken.
De modelovereenkomsten van de Belastingdienst
De modelovereenkomsten van de Belastingdienst zijn bedoeld voor opdrachtgevers en opdrachtnemers (zzp-ers). Wanneer een modelovereenkomst wordt gebruikt, is er in beginsel geen sprake van een arbeidsovereenkomst. Wanneer in de praktijk gewerkt wordt op de manier zoals beschreven in de modelovereenkomst, heeft de opdrachtgever de zekerheid dat de relatie met de opdrachtnemer door de fiscus niet als dienstverband wordt aangemerkt en dat bijvoorbeeld over de vergoeding die aan de opdrachtnemer wordt betaald, geen loonbelasting verschuldigd is.
Er zijn verschillende soorten modelovereenkomsten. Naast specifieke modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen, zijn de bekendste algemene modelovereenkomsten de modelovereenkomst ‘geen werkgeversgezag’ en de modelovereenkomst ‘geen verplichting tot persoonlijke arbeid’ (ook wel genoemd: ‘vrije vervanging’).
Deliveroo arrest 24 maart 2023
In maart schreven wij een blog naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad over de Deliveroo bezorgers. De Hoge Raad oordeelde in dat arrest dat de overeenkomsten tussen Deliveroo en de maaltijdbezorgers, die als zzp-er op basis van een overeenkomst van opdracht werkzaam waren, arbeidsovereenkomsten zijn. Volgens de Hoge Raad sluit de in de overeenkomsten opgenomen vrijheid van de bezorgers om zich te laten vervangen het bestaan van een arbeidsovereenkomst niet uit. Dat betekent dat ook bij de mogelijkheid van vrije vervanging sprake kan zijn van een arbeidsovereenkomst.
Dat is de reden dat de Belastingdienst heeft besloten de goedkeuring van de modelovereenkomst gebaseerd op ‘vrije vervanging’ per 1 januari 2024 in te trekken. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2024 de modelovereenkomsten die gebaseerd zijn op vrije vervanging geen zekerheid meer bieden of volgens de Belastingdienst sprake is van dienstverband of niet.
Hoe nu verder?
De Belastingdienst heeft laten weten dat wanneer zij, bijvoorbeeld als gevolg van een bedrijfsbezoek, concludeert dat er sprake is van een dienstverband, aanwijzingen zullen worden gegeven. Er zullen geen correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen worden opgelegd, behalve als er sprake is van kwaadwillendheid.
Uiterlijk 1 oktober 2023 informeert de Belastingdienst brancheorganisaties en individuele opdrachtgevers/opdrachtnemers waarvan de Belastingdienst de modelovereenkomst heeft goedgekeurd over de intrekking. Wanneer je de modelovereenkomst niet aan de Belastingdienst hebt voorgelegd, ontvang je geen brief.
Wij raden opdrachtgevers en opdrachtnemers die gebruik maken van de modelovereenkomst ‘vrije vervanging’ aan de overeenkomst en de arbeidsrelatie waar de overeenkomst betrekking op heeft vóór 1 januari 2024 onder de loep te nemen. Uiteraard helpen wij u daar graag mee!
Neem voor vragen over de modelovereenkomst of andere arbeidsrechtelijke vragen vrijblijvend contact op met een van de arbeidsrechtspecialisten van Milestone Advocaten!
Brigit van de Ven-Meier, vandeven@milestoneadvocaten.com, +31 6 23 93 65 79
Caroline van der Zwet, vanderzwet@milestoneadvocaten.com, +31 6 29 59 71 64
Frouke Vlaskamp, vlaskamp@milestoneadvocaten.com, +31 6 50 60 23 15
Caroline Huizinga, huizinga@milestoneadvocaten.com, +31 6 30 62 82 82