Inleiding
Vorige week heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip, de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden gepubliceerd en in consultatie gebracht.
Met het voorstel moet het onderscheid tussen werknemers en zelfstandigen duidelijker worden. Wij hebben de belangrijkste wijzigingen op een rij gezet.
Verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie
De wettelijke norm om werknemers van zelfstandigen te onderscheiden is op dit moment een open norm die door jurisprudentie is ingekleurd.
Met het voorstel wordt het meest onderscheidende wettelijke vereiste ‘werken in dienst van’ (gezag) uit artikel 7:610 van het Burgerlijk Wetboek verduidelijkt. De jurisprudentie is bij elkaar gebracht, gestructureerd en gecomprimeerd aan de hand van drie hoofdelementen:
- werkinhoudelijke ondergeschiktheid;
- organisatorische inbedding; en
- werken voor eigen rekening en risico.
Deze hoofdelementen worden verder ingevuld door indicaties en de wijze waarop toetsing plaats dient te vinden, is ook gestructureerd.
Het doel van deze maatregel is de duidelijkheid te vergroten voor werkenden, werkgevers en opdrachtgevers, uitvoeringsorganisaties (zoals het UWV, de Belastingdienst en de Nederlandse Arbeidsinspectie) en de rechtspraak én bevorderen dat de wijze van het beoordelen van arbeidsrelaties consistent is. Een verduidelijking moet het voor de markt, de uitvoeringsorganisaties (onder meer voor de handhaving) en de rechtspraak inzichtelijker maken wanneer als zelfstandige of werknemer kan worden gewerkt.
Rechtsvermoeden uurtarief
Met het voorstel wordt een civielrechtelijk ‘rechtsvermoeden’ geïntroduceerd bij een uurtarief onder € 32,24 (peildatum 1 juli 2023). Als een werkende aan kan tonen dat zijn of haar uurtarief lager is dan € 32,24, wordt vermoed dat sprake is van een arbeidsovereenkomst en is het aan de werkgever om het tegendeel aan te tonen (dat geen sprake is van een arbeidsovereenkomst).
Het doel van de maatregel is om het voor de werkenden aan de basis van de arbeidsmarkt makkelijker te maken om een arbeidsovereenkomst op te eisen bij de werkgevende en – indien nodig – bij de rechter. Daarnaast heeft het rechtsvermoeden een preventief effect doordat bij werken tegen een tarief onder de norm beter dan nu beoordeeld wordt of de klus door een zelfstandige gedaan kan worden, of dat er sprake moet zijn van een arbeidsovereenkomst.
Consultatie
Op dit moment is het wetsvoorstel in consultatie. Dat betekent dat er op het wetsvoorstel kan worden gereageerd. Dit kan tot en met 10 november 2023. Na afloop van de consultatieperiode worden de reacties bekeken en wordt eventueel het wetsvoorstel aangepast.
Advies voor de praktijk
De nieuwe wetgeving kan vergaande arbeidsrechtelijke consequenties hebben. Ons advies is om bestaande (model)overeenkomsten van opdracht en uurtarieven onder de loep te nemen en te bepalen of deze zouden moeten worden aangepast.
Wilt u meer weten over de beoordeling van arbeidsrelaties? Of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag? Wij helpen u daar vanzelfsprekend graag mee! Neem gerust contact op met een van onze arbeidsrechtspecialisten.
Brigit van de Ven-Meier, vandeven@milestoneadvocaten.com, +31 6 23 93 65 79
Caroline van der Zwet, vanderzwet@milestoneadvocaten.com, +31 6 29 59 71 64
Frouke Vlaskamp, vlaskamp@milestoneadvocaten.com, +31 6 50 60 23 15
Caroline Huizinga, huizinga@milestoneadvocaten.com, +31 6 30 62 82 82